Begin je dag goed met een heerlijk ontbijt
Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag – en met deze recepten wordt het ook meteen de lekkerste. Van snelle, voedzame opties voor drukke ochtenden tot uitgebreide ontbijtjes voor in het weekend: hier vind je inspiratie voor elk moment. Denk aan klassieke granola, smeuïge havermout, luchtige pannenkoeken of hartige toast. Gezond, makkelijk én vooral heel lekker.
Ontbijt wrap
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 2 eieren
- vanille extract
- 2 etl magere kwark
- 5 aardbeien
- olie om in te bakken, bijvoorbeeld kokosolie
Optioneel:
- verse munt
- kaneel
- vanillepoeder
- kokosrasp
Bereiding:
Kluts de eieren in een schaaltje en meng met het vanille extract en verwarm wat olie in de pan. Schenk de eieren in de pan en laat de omelet rustig gaar worden. Was de aardbeien en snijd er dunne plakjes van.
Meng de kwark met bijvoorbeeld wat kaneel, vanille extract, kokosrasp of vers fijngesneden muntblaadjes.
Wanneer de ontbijt wrap van ei klaar is, laat je deze heel even afkoelen om daarna in te smeren met de kwark en te beleggen met de aardbeien. Rol op en smikkelen maar!
Kaneelbanaantjes
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 2 bananen
- 1 thl kaneel
- 1 etl honing
- 1/2 nootmuskaat
- olijfolie extra vierge of kokosolie
Bereiding:
Snijd de 2 bananen in plakjes. Meng 1 theelepel kaneel, 1 eetlepel honing en een halve theelepel nootmuskaat en laat dit even staan. Bak de banaantjes 2 a 3 minuten in de olie in de pan. Voeg nu de helft van het kaneelmengsel toe.
Draai je banaantjes om en voeg de andere helft van het mengsel toe. Bak ook deze helft 2 a 3 minuutjes.
Overnights Oats
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 30 gr Havermout vlokken
- 200 gr soja, griekse of magere kwark
- 1 thl chia of lijnzaad
- 30 ml water (2 eetlepels)
- optioneel: voeg fruit naar keuze toe
Bereiding:
Doe de havermout vlokken en het chia en/of lijnzaad in een glas. Schenk wat water erbij en schep de kwark erop. Zet een nacht in de koelkast. Garneer de volgende ochtend met rozijnen of fruit naar keuze en serveer.
TIP: wil je het iets zoeter maken, voeg dat wat honing of agavesiroop toe aan de kwark.
Banaan pannenkoekjes
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 1 banaan
- 2 eieren
- bakpoeder
- beetje kaneel
Bereiding:
Alle ingrediënten samenvoegen en ervoor zorgen dat er een gladde massa ontstaat. Beetje kokosolie in een pan verwarmen en hier je pannenkoeken inbakken. Heerlijk met vers fruit!
Frambozen smoothie bowl
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 1 banaan
- 100 ml magere yoghurt
- 100 gr bevroren frambozen
- topping naar keuze (bijvoorbeeld aardbeien, banaan, bessen etc)
Bereiding:
Mix de 100 gr bevroren frambrozen, 1 banaan met de 100 ml magere yoghurt. Top de bovenkant bijvoorbeeld af met een halve banaan in plakjes, geraspte kokos en een paar aardbeien in stukjes gesneden.
Groene Smoothie Bowl
Ingrediënten voor 2 personen:
- Boerenkool
- Spinazie
- Banaan
- Avocado
- Ijs
- Agavesiroop
Benodigheden toppings:
- Banaan
- Framboos
- Kiwi
- Chiazaadjes
- Klein beetje agave
Bereiding:
Doe de boerenkool, spinazie, banaan, avocado, het ijs en de agavesiroop in de blender en miz deze tot een glad maar stevig mengsel. Als je het mengsel iets te stevig vindt, kun je eventueel wat sap (bijvoorbeeld kokosmelk) toevoegen. Doe hierna de smoothie in een kom en doe de toppings over de smoothie heen en serveren maar!
Tropische Smoothie Bowl
Ingrediënten voor 1 persoon:
- Mango
- Ananas
- Banaan
- Kokoswater
Benodigheden toppings:
- Mango
- Kiwi
- Dadels
- Kokossnippers (naar smaak)
Bereiding:
Snijd de banaan, een halve mango en halve ananas in kleine stukjes zodat dit makkelijk gepureerd kan worden. Doe hierna de mango, ananas en banaan in de blender samen met de kokosmelk zet de blender aan. Pureer het mengsel tot het glad is, maar nog wel stevig. Snijd hierna de kiwi en het stuk mango dat je nog over hebt in kleine stukjes samen met de kiwi en leg alle toppings op de smoothie Bowl.
Bananensplit
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 1 banaan
- 2 etl. griekse yoghurt 0,1% vet
- 1 1/2 etl granola
- pure chocolade schilfers/stukjes (minimaal 85% cacao)
- 6 aardbeien in stukjes
- 1 nextarine in plakjes
Bereiding:
Snij de banaan open, vul hem met de Griekse yoghurt, granola, pure chocolade, aardbeien en nectarine en je ontbijt of lunch is klaar.
Spinazie omelet
Ingrediënten voor 2 personen:
- 3 handjes verse spinazie
- 4 eieren
- 75 gr cottage cheese light/huttekäse light
- 6-8 stengeltjes verse bieslook
- pijnboompitjes (geroosterd)
- 75 gr plakken gerookte zalm
Bereiding:
Snijd de verse spinazie fijn en bak de groenten met wat olie in de pan. Kluts de eieren, breng op smaak met peper en zout en meng dit met de spinazie. Bak de spinazie omelet in c.a. 5 a 10 minuten gaar. Laat 'm daarna een paar minuten ietsje afkoelen. Snijd in de tussentijd de bieslook fijn.
Leg de plakken zalmfilet in het midden van de omelet. Verdeel hier de cottage cheese over, gevolgd door de fijngesneden bieslook en wat pijnboompitjes. Rol of bouw de omelet op, snijd in plakjes of doormidden.
TIP: serveer de spinazie omelet met veldsla-tomatensalade.
Mugcake
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 1 banaan
- 1 ei
- 2 etl. havermout
Optioneel:
- voeg een schep PureNourish, PowerBoost of BeautyBoost toe aan het mengsel.
Bereiding:
Prak de banaan fijn met een vork of staafmixer. Klop het ei en de havermout door het banaan mengsel. Giet in een mok en verwarm in de magnetor +- 6 minuten op 600 Watt.
TIP: Voeg eventueel fruit toe aan het mensel. Denk hierbij aan blauwe bessen, stukjes appel (met kaneel), frambozen etc.
Zondags Familie ontbijt
Ingrediënten voor 4 personen:
- 3 tomaten
- 1 bakje champignons (gehalveerd)
- 4 sjalotjes
- 4 porties gegrild ontbijtspek
- 4 eieren
- 4 sneden volkoren of speltbrood
- 1 etl olijfolie extra vierge
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de tomaten, de champignons, sjalotjes en ontbijtspek in een diepe ovenschaal. Breng op smaak met zout en peper. Besprenkel met wat olie en schep de ingrediënten om. Bak 15 minuten in de oven totdat de tomaten zacht zijn en het spek bruin. Haal de schaal uit de oven.
Breek de eieren voorzichtig in de ovenschaal, zodat de groenten en het spek ermee bedekt zijn. Bak nog 5 tot 10 minuten in de oven totdat de eieren gaar zijn.
Rooster ondertussen het brood. Serveer de schaal met eieren, groenten en het ei rechtstreeks vanuit de oven met het geroosterde brood.
Chia-Yoghurt ontbijttaartje
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 3 etl. granola noten mix
- 2 dadels
- 1 etl water
- 200 gr magere yoghurt of sojayoghurt naturel
- 2 thl honing
- 25 gr chiazaad
- 1 vanillastokje
- 15 ml amandelmelk ongezoet
- 2 blaadjes gelatine
Optioneel:
- fruit als topping voor de taart
Bereiding:
Doe de dadels samen met één el water in de keukenmachine en mix tot een plakkerig geheel ontstaat. Pulseer de granola er kort doorheen. Bekleed de bodem van een mini-springvorm met bakpapier. Doe het mengsel hierin en druk goed aan.
Meng de yoghurt met de honing, vanille en chiazaad en roer door elkaar. Leg de gelatineblaadjes in koud water, verwarm een scheutje amandelmelk in een pannetje. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze toe aan de amandelmelk tot ze oplossen.
Haal van het vuur en roer door de yoghurt. Schenk dit mengsel op de bodem en zet het in de koelkast en laat een nachtje opstijven.
Blueberry Smoothie Bowl
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 4 etl Griekse yoghurt 0,1% vet
- 150gr bevroren blauwe bessen
- optioneel: 1 schepje PureNourish
- topping: noten/zaden en bessen naar keuze
Bereiding:
Mix alle ingrediënten, behalve de topping, in de blender. Giet het in een schaaltje en voeg de topping toe.
Lekkere en gevarieerde lunchideeën
Trek in iets hartigs of juist licht en fris? De lunch is het perfecte moment om even op te laden. In dit overzicht vind je heerlijke recepten die snel op tafel staan, maar ook opties voor wanneer je wat meer tijd hebt. Van goedgevulde salades tot wraps, soepjes en hartige broodjes – er is voor ieder wat wils.
Broodje Forel
Ingrediënten voor 1 persoon:
- snee spelt/volkoren of meergranen brood
- 1/2 etl. halvanaise of yogonaise
- 175 gr forelfilet
Erbij:
- 1 schaaltje rauwkost met dressing zonder olie
- meng 175 ml magere melk met 75 ml sinaasappelsap en doe dit in een longdrinkglas
Vega optie:
- 75 gr tofu blokjes licht gekruid
- 1 thl olijfolie extra vierge
- 2 sneeën brood i.p.v. 1 snee
Bereiding:
Besmeer het brood met de halvanaise of yogonaise en verdeel de forelfilet erover.
Wrap Kipfilet
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 1 spelt/volkoren wrap (+-40gr)
- 5 etl huttekäse
- 1/2 etl pesto
- 100 gr gerookte kipfilet reepjes
- 3 cherrytomaatjes in stukjes
- 1 gele paprika in reepjes
Vega optie:
- 1 spelt/volkoren wrap (+-40gr)
- 5 etl huttekäse
- 1/2 etl pesto
- 125 gr quorn naturel bakken in pest
- 3 cherrytomaatjes in stukjes
- 1 gele paprika in reepjes
Bereiding:
Besmeer de wrap met de huttekäse en pesto. Verdeel de overige ingrediënten over de wrap. Oprollen en smullen maar
Broodje Tartaar
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 2 runder tartaartjes (100/150gr)
- 1 thl. olijfolie extra vierge
- 1 hard bruin broodje (50gr)
- 1 thl. mosterd
Erbij:
- 1 schaaltje veldsla (15gr) met 1 tomaat in stukjes en een eetlepel dressing zonder olie.
Vega optie:
- 1 quorn filet ongepaneerd
- 1 thl. olijfolie extra vierge
- 1 hard bruin broodje (50 gr)
- 1 thl. mosterd
- 150 gr vruchtenkwark zonder suiker erbij
Bereiding:
Besmeer het broodje met de mosterd. Bak de tartaartjes in de olie in een koekenpan gaar. Leg de taartjes op het broodje en smullen maar.
Salade Kalkoenfilet
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 45 gr ijsbergsla
- 150 gr kalkoenfilet in reepjes
- 2 radijsjes in stukjes
- 25 ml yoghurtdressing
Erbij:
- 1 volkoren broodje (50 gr)
- 150 ml karnemelk
Vega optie:
- 45 gr ijsbergsla
- 50 gr kapucijners (blik)
- 1/2 appel
- 30 gr 30+ kaas
- 2 radijsjes in stukjes
- 25 ml dressing
Bereiding:
Meng alle ingrediënten door elkaar en klaar is je salade. Je kan wat salade op je broodje doen.
Salade met tonijn
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 35 gr. rucola sla
- 1/2 gesnipperde ui
- rode paprika in reepjes
- 150gr. tonijn naturel (blik op waterbasis)
- 1/2 etl. olijfolie extra vierge
- 1/2 etl. balsamico azijn
Erbij:
- 1 volkoren broodje (+-50gr)
Bereiding:
Meng alle ingrediënten door elkaar en klaar is je salade.
Koolvis met Japanse roerbak
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 1/2 etl. wokolie
- 250 gr Japanse roerbakgroenten
- 200 gr koolvis (vriezer)
- 1 et. teriyaki saus
- 50 gr zilvervliesrijst (gekookt gewicht)
Vega optie:
- 100 gr tahoe
- 100 gr rijst i.p.v. 50 gr
Bereiding:
Verhit de wokolie en roerbak de groenten, voeg de koolvis en teriyaki saus toe. Kook de rijst zoals aangegeven op de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Purple Goddess
Ingrediënten voor 2 personen:
- 200 gr rode kool
- 1 banaan
- 250 gr blauwe druiven, zonder pitten
- 250 ml amandelmelk
- 4 ijsblokjes
Optioneel:
- optioneel 1 schepje PureNourish
Bereiding:
Doe de amandelmelk in de blender. Snijd de rode kool in repen en doe deze bij de amandelmelk. Zet de blender aan en hak op die manier eerst de rode kool goed fijn. Voeg vervolgens de banaan en druiven toe. Zet de blender opnieuw aan en blend het geheel tot een egale smoothie.
Strawberry Cheesecake Smoothie
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 100 ml water
- 200 ml magere yoghurt
- halve avocado
- handje bevroren aardbeien
Optioneel:
- biscuitje als topping
- 1 schepje PureNourish
Bereiding:
Doe alle ingrediënten in de blender, mix het tot een glad mengsel. Giet het mengsel in een glas en top af met de stukjes van het biscuit.
Heerlijk koken voor het diner
Sluit de dag af met een smaakvolle avondmaaltijd. Of je nu zin hebt in comfort food, een gezonde schotel of een verrassend gerecht voor gasten: hier vind je volop inspiratie. Kies uit makkelijke doordeweekse diners of uitgebreidere recepten voor speciale momenten. Van pasta’s en curry’s tot ovenschotels en wereldgerechten.
Roerbak Gamba's
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 120 gr gamba's diepvries
- 1 thl wokolie
- 200 gr Chinese roerbakgroenten
- 60 gr (gekookte gewicht) zilvervliesrijst
Vega optie:
- 90 gr quorn stukjes
- 1/2 etl cashewnoten
- 250 gr chinese roerbakgroenten
- 100 gr (gekookte gewicht) zilvervliesrijst
Bereiding:
Bereid de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verhit de olie in de pan en bak de gamba's rondom gaar. Roerbak de groenten kort. Dien het geheel op en gebruik eventueel 1/2 etl. sojasaus naar smaak.
Vegetarische Macaroni
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 100 gr quorn stukjes
- 100 gr (gekookt gewicht) volkoren macaroni
- 1 thl. olijfolie extra vierge
- 200 gr italiaanse roerbakgroenten
- 25 gr roomkaas light
- 1 thl. oregano
Bereiding:
Bereid de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verhit de olie in een wokpan, voeg de quorn stukjes en roerbakgroenten toe en wok snel beetgaar. Voeg de roomkaas en oregano toe en de gekookte macaroni erdoorheen. Dien het geheel op.
Zalm met Broccoli
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 75 gr zalmfilet (vers of diepvries)
- 50 gr garnalen
- 1 thl. olijfolie extra vierge
- 250 gr broccoli
- 60 gr couscous (gekookt gewicht)
- 1/2 etl. sojasaus naar smaak
Vega:
- 75 gr gekookte linzen
- 1 gekookt ei
- 1 thl. olijfolie extra vierge
- 250 gr broccoli
- 120 gr couscous (gekookt gewicht)
- 1/2 etl. sojasaus naar smaak
Bereiding:
Verhit de grillpan (of koekenpan) en wrijf de zalmfilet in met de olie. Grill de zalm rondom gaar, kook de garnalen. Kook de broccoli en de couscous apart van elkaar. Dien het geheel op en gebruik indien nodig 1/2 eetlepel sojasaus.
Kalkoenfilet met kool
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 150 gr kalkoenfilet
- thl olijfolie extra vierge
- ijsbergsla
- 1 tomaat
- 200 gr Chinese kool
- 50 gr champignons
- thl. kerriepoeder
- 1 etl. yoghurtdressing
- 3 rösti rondjes (totaal 90gr)
- zout en peper naar smaak
Bereiding:
Bereid de rösti volgens de gebruiksaanwijzing in de oven of koekenpan. Verhit de olie in een wok. Bak de kalkoenfilet snel rondom gaar. Voeg de kool, kerriepoeder en champignons toe. Wok snel beetgaar. Maak op smaak met peper en zout. Vermeng de sla met de dressing en de tomaat in stukjes. Dien het geheel op.
BBQ Kip
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 110 gr kippenpoot
- 1 thl. olijfolie extra vierge
- 200 gr broccoli
- 50 gr witte kool
- 3 sneeën volkoren stokbrood
- 1 etl. BBQ saus (flesje)
- 1 etl. yoghurtdressing (max. 20% olie)
Vega:
- 75 gr falafel
- 5 sneetjes stokbrood i.p.v. 3
Bereiding:
Wrijf de kippenpoot in met de olijfolie en bereid in de grillpan. Kook de broccoli kort in weinig water. Rasp de kool en wortel en vermeng met de yoghurtdressing. Dien het geheel op met stokbrood en de saus.
Biefstuk met venkel
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 150 gr biefstuk
- 1 etl. vloeibaar bak en braad
- 150 gr venkel
- 35 gr rucola sla
- 1/2 gele paprika
- 1 sauslepel dressing zonder olie
- 100 gr aardappelen (geschild gewicht)
- zout en peper naar smaak
Vega:
- 100 gr vegetarische schijf
- 150 gr aardappelen i.p.v. 100 gr
Bereiding:
Kook de aardappelen kort in weinig water. Kook de venkel kort in weinig water. Vermeng de sla met de paprika en de dressing. Verhit vloeibaar bak en braad in een koekenpan en bak de biefstuk snel rondom tot de gewenste gaarheid. Dien het geheel op en gebruik zout en peper naar smaak.
Tussendoortjes om van te genieten
Een klein hongertje tussen de maaltijden door? Deze tussendoortjes zijn precies wat je nodig hebt. Gezonde snacks, snelle energieboosters of iets lekkers voor bij de koffie – hier vind je makkelijke en lekkere recepten die je zo hebt gemaakt. Perfect voor thuis, onderweg of op het werk.
Ei muffins
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 4 eieren
- peper naar smaak
- 1 scheutje kokosmelk
- 1 paprika
- 1 tomaat
- 1 takje basilicum
- kokosolie (bio)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem de muffinvormpjes en vet deze licht in met kokosolie. Breek de eieren in een kom en doe hier een snufje peper bij. Voeg een scheutje kokosmelk toe om het mengsel iets romiger te maken en roer alles goed door elkaar met een garde. Doe dit totdat er luchtbelletjes ontstaan. Snijd de paprika, tomaat en basilicum in kleine stukjes en voeg deze toe aan het eimengsel.
Zet de vormpjes ongeveer 20 minuten in de oven (houd hierbij goed in de gaten dat de muffins niet verbanden).
Blueberry Muffins
Ingrediënten voor 12 stuks:
- Olie om in te vetten
- 2 eieren
- 1 banaan
- 100 ml amandelmelk
- 1 el citroensap
- 2 thl bakpoeder
- 1 thl kaneel
- 200 gr speltmeel
- 200 gr blauwe bessen
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de muffinvormpjes in.
Doe de eieren, de banaan, de melk en het citroensap in een beslagkom en mix het luchtig. Voeg het bakpoeder, de kaneel en het meel toe en roer tot een dik beslag. Spatel vervolgens de blauwe bessen door het beslag en verdeel het over de muffinvormpjes.
Bak ze 30 minuten in de oven en laat ze daarna afkoelen. (check met een satéprikker of de muffins gaar zijn).
TIP: Gebruik je diepvries fruit, laat deze dan eerst ontdooien en dep het droog. De muffins zijn ongeveer 4 dagen houdbaar in een luchtdichte bak, maar je kunt ze ook invriezen!
Frambozen muffins
Ingrediënten voor 12 stuks:
- Olie om in te vetten
- 2 eieren
- 140 gr Griekse yoghurt (0,1% vet)
- 115 gr honing
- 2 el kokosolie (biologische)
- 175 gr frambozen
- 115 gr speltbloem
- 1 1/4 tl bakpoeder
- 1/4 tl zout (bijvoorbeeld zeezout)
Bereiding:
Meng de eieren, de griekse yoghurt, honing, kokosolie en frambozen (in stukjes gesneden) met een spatel tot een glad mengsel. Voeg vervolgens de bloem, bakpoeder en zout toe en meng goed met de spatel.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Doe met een ijsschep of lepel het deeg in een muffinvorm, je kan er twaalf muffins van maken en bak voor 20 a 25 minuten (check de gaarheid met een satéprikker. Als de prikker schoon uit de muffin komt, dan zijn deze gaar).
Chocolade wafels
Ingrediënten voor 2 stuks:
- 1/2 banaan
- 2 eieren
- 30 gr speltmeel
- 30 gr amandelmelk
- 1 etl. cacaopoeder of 1 scoop PowerBoost
Bereiding:
Prak de banaan en roer er de eieren door. Roer dan de meel erdoor en de amandelmelk. Zet nu het wafelijzer aan en vet deze in met kokosolie. Bak 2 wafels van dit mengsel in ongeveer 5 minuten.
Eet de wafels met wat fruit, Griekse yoghurt, agavesiroop of honing.
Muffin met appel en kaneel
Ingrediënten voor 12 stuks:
- 125 gr havermout
- 1 banaan
- 3 appels
- 2 eieren
- 150 ml amandel melk
- 2 thl kaneel
- 75 gr rozijnen
- 40 gr amandelen
- 40 gr walnoten
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de havermout, banaan, eieren, melk, kaneel en rozijnen samen met één appel (geschild en van klokhuis ontdaan) in een keukenmachine. Hak de noten grof, schil de andere twee appels en snijd ze in kleine partjes.
Roer de noten en appelpartjes door het beslag en schep dit in 6 a 8 muffin vormpjes (het liefste in flexibele vorm, dan krijg je ze er makkelijker uit - gebruik je stevige papieren vormpjes: dan kun je ze beter uit de vormpjes eten).
Plaats de havermout muffins voor 30 minuten in de oven. Laat de muffins even afkoelen, haal ze uit de flexibele vorm door deze voorzichtig om te keren en serveer de ontbijt muffins lauwwarm.
Healthy Bounty's
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 4 handjes gemengde noten (ongezout)
- 10 Medjoul dadels
- 3 etl kokosolie (bio)
- 140 gr kokosrasp
- 2 etl (rauwe) honing
- 225 gr pure chocolade (min 75-80% cacao)
Bereiding laag 1:
Doe de noten samen met dadels (laat deze eerst werken in lauwwarm water) in de blender. Het hoeft niet helemaal fijn te zijn. Haal het uit de blender en doe het in een kommetje. Voeg 1 eetlepel gesmolten kokosolie toe en meng het met een lepel. Verdeel het over de vormpjes en druk het goed aan.
Bereiding laag 2:
Smelt weer 2 eetlepels kokosolie, voeg deze samen met de kokosrasp en de honiong. Dit mengsel dient als die middelste laag. Verdeel dit over de vormpjes en druk een beetje aan.
Bereiding laag 3:
Smelt de chocolade au bain-marie en verdeel over de vormpjes. Gebruik eventueel een spatel om de chocolade glad te strijken.
Zet de vorm in de diepvries voor +- 60 minuten
Komkommer rolletjes
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 1 komkommer
- 110 gr gerookte kipfilet
- 50 gr roomkaas kruiden light
- 8 zongedroogde tomaatjes
- 16 cocktailprikkers
Bereiding:
Was de komkommer en maak met een kaasschaaf 16 dunne plakjes. (Bewaar de rest van de komkommer voor een smoothie of sapje).
Halveer de kipfilet in de lengte, zodat je 16 lange plakjes hebt. Leg een plakje komkommer op een plank en bedek met een plekje kipfilet. Roer de roomkaas los en besmeer de kipfilet hiermee. Halveer de zongedroogde tomaatjes en leg aan de onderkant van de komkommer met kipfilet. Rol de pakketjes op en zet vast met een cocktailprikker.
Verfrissende en verwarmende drankjes voor elk moment
Of je nu behoefte hebt aan een opkikker in de ochtend, een verkoelend drankje op een warme dag of iets gezelligs voor ’s avonds: hier vind je de lekkerste recepten voor elk moment. Denk aan smoothies, ijskoffie, zelfgemaakte limonades, kruidige theeën en verrassende mocktails. Gezond, smaakvol en altijd makkelijk om te maken.
Kersen Smoothie
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 100 gr (diepvries) kersen
- 250 ml amandelmelk
- optioneel: schepje PureNourish of PowerBoost
Bereiding:
Alle ingrediënten in een blender of met een staafmixer tot een glad geheel maken.
Zomer Smoothie
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 1/2 watermeloen
- 10 aardbeien
- 1/2 banaan
Bereiding:
Doe alle ingrediënten in een blender of gebruik een staafmixer om alles tot een glad geheel te maken. Voeg eventueel 2 ijsklontjes toe, dat haalt de smaak iets meer naar boven.
Frisse Komkommer-Avocado Smoothie
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 1/3 avocado
- 1/3 komkommer
- 1/3 venkel
- 1 kiwi
- 1 schijf ananas
- 1 tl honing
- 100 ml amandelmelk
Bereiding:
Voeg alle ingrediënten samen in de blender en meng tot een glad geheel.
Mango Dream Smoothie
Ingrediënten voor 1 persoon:
- diepvries mango (200 gr)
- ongezoete amandelmelk (250 ml)
- optioneel 1 schep: PureNourish
Bereiding:
Doe de bevroren mango en amandelmelk in de blender en mix het tot een glad geheel.
Tropische Smoothie
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 4 uitgeperste sinaasappels
- 1/2 mango of 2 schijven verse mango
- ananas in stukjes
- 1 banaan
Bereiding:
Meng alle ingrediënten in een blender of met een staafmixer tot een glad geheel. Voeg eventueel 2 ijsklontjes toe, dat haalt de smaken vaak iets naar boven.
Green Power Smoothie
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 250 gr gesneden andijvie
- 1 kiwi
- 1 appel
- 1 banaan
- 250 ml water
- 4 ijsblokjes
- optioneel: 1 schep PureNourish
Bereiding:
Doe de 250 gr gesneden andijvie in de blender en vul daarna de blender met water tot net iets boven de andijvie. Blender de andijvie kort in 30 seconden. Vervolgens de schil van de banaan verwijderen en dan de banaan ook in de blender doen. Was de appel en snij het dan en voeg de appel met schil ook in de blender. Blender het geheel voor 45-60 seconden en voeg hierna de kiwi zonder schil toe en blender alles nog eens goed door tot er een gladde massa ontstaat.
Romige Smoothie
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 1 banaan
- 1/2 avocado
- 4 dl yoghurt
- 1 el honing
- snufje kaneel
- handvol zwarte bessen
Bereiding:
Mix alle ingrediënten in een blender of staafmixer tot een glad geheel. Voeg eventueel 2 ijsklontjes toe, dit haalt de smaak iets omhoog.
Chocolade Mint Smoothie
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 1 avocado
- 1 banaan
- 8 blaadjes munt
- 25 gr cashewnoten
- 100 ml kokoswater
- 1 etl rauwe cacaopoeder
- 150 ml water
- 4 ijsblokjes
- optioneel 1 schepje PowerBoost of PureNourish
Bereiding:
Doe eerst het kokoswater in de blender met het 1/3 glas water en voeg hier de cashewnoten en munt aan toe. Zet vervolgens de blender aan. Op deze manier kun je de noten beter fijngemalen krijgen. Schil vervolgens de banaan toe aan de blender. Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit. Lepel het vruchtvlees uit de schil. Voeg een eetleper rauwe cacao toe en zet de blender opnieuw aan. Blend de groene smoothie tot een egaal geheel.
Bueno Smoothie
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 250 ml hazelnootmelk
- 1 thl cacao poeder
- 2 etl pindakaas
- optioneel: 1 schep PowerBoost of PureNourish
Bereiding:
Alle ingrediënten in een blender of met een staafmixer tot een glad geheel maken.
Chocolade Smoothie
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 1 banaan
- 200 ml amandelmelk
- 1 el rauwe cacao crisps
- 2 el soja yoghurt
- 2 tl rauwe cacao poeder
- 2 tl kaneel
- optioneel: 1 schep PowerBoost of PureNourish
Bereiding:
Alle ingrediënten in een blender of met een staafmixer tot een glad geheel maken.
Pindakaas Banaan Smoothie
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 1/2 banaan (bevroren) in stukjes gesneden
- 1/2 kopje hennep melk of amandelmelk
- 2 thl volledig natuurlijke pindakaas
- 250 ml water
- 2 thl ongezoet cacaopoeder
- 4 ijsblokjes
- optioneel: 1 schep PowerBoost of PureNourish
Bereiding:
Alle ingrediënten in een blender of met een staafmixer tot een glad geheel maken.
IJsjes om van te genieten – zelfgemaakt en onweerstaanbaar
Verkoelend, fris en altijd een traktatie: met deze ijsrecepten haal je het ultieme zomergevoel in huis. Van fruitige waterijsjes en romige roomijsjes tot verantwoorde varianten met yoghurt of plantaardige ingrediënten. Zelf ijs maken is makkelijker dan je denkt – en minstens zo lekker als uit de winkel. Perfect voor warme dagen, feestjes of gewoon als tussendoortje.
Kokos-Frambozen Ijsjes
Ingrediënten voor 6 stuks:
- 2 a 3 eetlepels chiazaad
- 450 gr frambozen (vers of diepvries)
- 100 ml kokosmelk
- optioneel: 150 gr rasp
Bereiding:
Was de frambozen en laat deze indien ze uit de vriezer komen ontdooien. Voeg hier 2 a 3 eetlepels chiazaad aan toe en pureer ze in de blender of met de staafmixer tot een gladde massa. Voeg 100ml kokosmelk en optioneel de kokosrasp hier aan toe en meng het goed door elkaar. Giet het mengsel in de ijsvormpjes en steek de ijsstokjes erin, zet de ijsjes voor +- 6 uur in de diepvries.
Fruit Waterijsjes
Ingrediënten voor 4 stuks:
- 4 kiwi's
- 2 mango's
- bakje aardbeien
- optioneel: nog een stuk watermeloen
- benodigdheden: ijs vormpjes
Bereiding:
Mix het bovenstaande fruitsoorten apart van elkaar met een beetje water in de blender, tot je een glad sapje hebt. Schenk vervolgens een laagje van elke fruitsoort in de ijsvormpjes, zodat je verschillende gekleurde lagen krijgt. Zet de ijsvormpjes voor minimaal 6 uur in de vriezer.
TIP: in de vriezer zijn de ijsjes ongeveer 3 maanden houdbaar. Je kunt ze het beste in de vriezer bewaren door ze eenmaal bevroren uit de vorm te halen en ze individueel in diepvrieszakjes of -bakjes te verpakken.
Frozen Yoghurt
Ingrediënten voor 6 stuks:
- 500 gr magere yoghurt
- 30 gr kokosbloemsuiker
- 10 gr vanillesuiker (1 zakje)
- 1 thl citroensap
- 2 eiwitten
Bereiding:
Meng de yoghurt met de kokosbloemsuiker, vanillesuiker en het citroensap. Leg een keukendoek in een zeef en zet deze op een grote kom. Doe het yoghurtmengsel in de zeef en laat ca. 3 uur in de koelkast uitlekken.
Klop de eiwitten stijf en schep voorzichtig door het yoghurtmengsel. Doe het mengsel in een schaal en zet ca. 3 uur in de diepvries. Roer om de 30 minuten goed door.
Schep 2 bolletjes in elke coupe en voeg eventueel vers fruit toe.
Sinassplit
Ingrediënten voor 6 stuks:
- +- 8/10 (pers)sinaasappels
- 8 eetlepels griekse yoghurt (0,1% vet)
- 2 eetlepels honing
Bereiding:
Pers de sinaasappels, vul driekwart van de ijsvormpjes met sap en zet +- 1 uur in de vriezer. Meng de Griekse yoghurt met de honing en vul ijsvormpjes hiermee aan. Plaats de stokjes in de ijsvormpjes en zet de ijsvormpjes nog +- 4 uur in de vriezer.
Dips, sauzen en brood die elk gerecht compleet maken
Soms zijn het juist de kleine dingen die een maaltijd onvergetelijk maken. Een goed stuk versgebakken brood, een smeuïge dip of een smaakvolle saus kan net dat beetje extra geven. In dit overzicht vind je recepten voor knapperige broden, kruidige spreads, frisse dips en hartige sauzen – perfect om te delen, te combineren of gewoon van te genieten bij elk gerecht.
Guacamole dip met krokante wraps
Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 avocado's
- 1 tros tomaat
- 1 sjalot
- 1 rode peper
- 1 limoen
- 1 teen knoflook
- peper en zout naar smaak
- 2 (spelt of volkoren) wraps
Bereiding:
Snijd de tomaat, sjalot en rode peper in fijn. Prak de avocado's tot een smeuïg geheel in een kom en voeg de tomaat, sjalot en rode peper toe. Knijp de knoflook in een knoflookpers hierboven uit. Knijp 1/2 tot 1 hele limoen uit boven de kom. Voeg naar smaak peper en zout toe. Meng alles goed door en blijf goed proeven of er meer limoen/peper/zout bij moet.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de wraps in stukjes, bijv. in 8 pizzapunten. Leg. de stukjes op bakpapier op een rooster en doe ze ongeveer 6-9 minuten in de oven totdat ze knapperig zijn. Dip de krokante stukjes in de guacamole en dan.. smullen maar!
Broccoli brood
Ingrediënten:
- 1 broccoli
- 100 gr amandelmeel
- 4 eieren
- 1 thl provençaalse kruiden
- peper en zout naar smaak
Bereiding:
Snijd de broccoli en de stam in stukjes. Doe de stukjes in de blender en mix fijn tot je broccolirijst hebt. Voeg hier het amandelmeel, de eieren, de Provençaalse kruiden, peper en zout naar smaak aan toe.
Neem een met bakpapier beklede ovenschaal en schep het beslag er in. Verdeel gelijkmatig over de schaal. Bak het broccoli brood +- 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
TIP: lekker met bijvoorbeeld eigen gemaakte tonijnsalade (zie recept bij lunch.